Reklama

fakty.wwl - Gazeta Powiatowa

Gazeta Powiatu Wołomińskiego Pismo bezpłatne Wołomin, Kobyłka, Zielonka, Radzymin, Marki, Klembów, Ząbki. Tłuszcz, Dąbrówka, Strachówka, Poświętne, Jadów

Jesteś tutaj:

Główna treść strony

Najlepsze pierogi pod słońcem w Równem

Data: 21.09.2017 r., godz. 11.00   
Różnie go nazywają. Dla Wielkopolan będzie to pyra, dla Ślązaków kartofel, a dla górali grula. Ta sympatyczna bulwa już od ponad dwóch stuleci króluje na naszych stołach. 17 września ten, kto przybył na Dzień Ziemniaka w Równem, mógł przekonać się na własne oczy i kubki smakowe o wspaniałości potraw z ziemniaka.
Tutaj, w okolicach Strachówki gospodynie przekazywały sobie z pokolenia na pokolenie przepisy na znakomite pyzy, kartacze, kluski i pierogi. Jakże przyjemnie było doświadczyć ich wspaniałych kulinarnych możliwości!
Tego dnia na terenie przy strażnicy Ochotniczej Straży Pożarnej w Równem stanęła scena, ławki, stragany i wielkie dmuchane zjeżdżalnie dla dzieci. Widać, że to nie pierwszy dzień ziemniaka w tej miejscowości. Z pozoru skromny wiejski festyn był przygotowany znakomicie.
Najbardziej uderzało zaangażowanie mieszkańców okolicy. Panie z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich, strażacy i społecznicy uwijali się nad przygotowaniem imprezy przez wiele poprzedzających ją dni. Nad wszystkim czuwała aktywna od lat sołtys Równego Hanna Wronka. To ona prowadziła całą imprezę. Podczas festynu odbyło się szereg konkurencji, których głównym bohaterem był ziemniak. Ogromny plus dla organizatorów za pomysłowość i kreatywność w ich organizacji. Nagrody dla laureatów konkursów ufundował m.in. wójt Strachówki Piotr Orzechowski. Istną karuzelę śmiechu wśród widowni wywołał występ kabaretu. Aktorami okazali się mieszkańcy wioski. Biesiadowaniu, mimo późniejszej niekorzystnej pogody nie było końca.
Oczywiście, dla większości z gości najważniejszym punktem programu była degustacja i możliwość zakupienia ziemniaczanych potraw. Autor niniejszego artykułu, dzielnie wypełniając swój reporterski obowiązek, skosztował wszystkie rodzaje pierogów i kartaczy przygotowane przez panie z Równego. Stąd moja pewność w wygłoszeniu końcowej tezy. Zaiste! Jeżeli takie pyszności będą produktem eksportowym okolic Strachówki, to świetlana przyszłość przed Równem i innymi wioskami. W tym roku lokalnymi potrawami zachwyciło się kilkudziesięciu obecnych na festynie mieszkańców Zielonki. W przyszłości czas na podbój stolicy!

„fakty.wwl” objęły Dzień Ziemniaka patronatem medialnym.





Marcin Ołdak