Reklama

fakty.wwl - Gazeta Powiatowa

Gazeta Powiatu Wołomińskiego Pismo bezpłatne Wołomin, Kobyłka, Zielonka, Radzymin, Marki, Klembów, Ząbki. Tłuszcz, Dąbrówka, Strachówka, Poświętne, Jadów

Jesteś tutaj:

Główna treść strony

Babeczki śledziowe, czyli do odważnych świat należy…

Data: 09.03.2017 r., godz. 11.00   
Smak filetów śledziowych jest nie do podrobienia. Jako przystawka jest nam doskonale znany, a ilość receptur na przekąskę ze śledzia ogromna. Tym razem polecam zrobienie ze śledzia pysznego, obiadowego dania.
W wielu krajach ryby stanowią główny element diety. Cenimy je za smak i wartości odżywcze. W Polsce, niestety, często ich nie doceniamy i pomijamy w naszym codziennym jadłospisie. Niezależnie od gatunku każda ryba jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, łatwo przyswajalnego białka i witamin. Mimo zaleceń dietetyków, mówiących o spożywaniu ryb przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, wciąż jadamy ich za mało. Wybierane są znacznie rzadziej niż mięso zwierząt rzeźnych czy drób. Pora to zmienić.
Śledzik na gorąco, jako danie obiadowe, jest propozycją odważną. Wszak do odważnych świat należy. Efekt na pewno Was zachwyci, tak więc pora na dodanie do naszego dossier kolejnego nietuzinowego, popisowego dania. Uwaga: doskonały podawany na ciepło, ale sprawdzi się również w wersji na zimno.



Składniki:
  • 4 płaty śledzi w oleju
  • 300g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • pokruszone pistacje
Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy praską. Dodajemy masło, mleko, jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Teraz zdecydujmy się na formę podania – możemy zrobić tradycyjnie wyglądające kotlety ziemniaczane bądź efektowne babeczki. Formę na babeczki smarujemy tłuszczem i nakładamy po łyżce masy ziemniaczanej, wylepiamy brzegi, następnie kładziemy po kawałku śledzia i oliwki. Przykrywamy z wierzchu masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 20 minut. Dekorujemy całymi lub pokruszonymi pistacjami. Proste, prawda?
Jako dodatek polecam lekką sałatkę na bazie zielonych sałat z sosem vinegret, a jeśli planujecie podać babeczki przy okazji hucznej imprezy, proponuję dodatek w postacie tradycyjnej sałatki jarzynowej.
W Korycie Smaków jest to częste danie jarskie podczas imprez okolicznościowych w naszym lokalu.
Smacznego!

Adam Korduszewski
Szef kuchni i właściciel Koryta Smaków
Bistro w Wołominie